שיטת הפילאטיס – סקירה כללית
ג'וזף פילאטיס, החל לפתח את השיטה בגרמניה לפני יותר מ- 90 שנה כשבבסיסה שימוש בתודעה ובנפש לשליטה מלאה על השרירים והתנועות, ואיזון הכוחות המופעלים על עמוד השדרה ע"י השגה של יציבה נכונה ונשימה יעילה.
בשנת 1926, לאחר הגירתו לארה"ב, הקים פילאטיס את הסטודיו הראשון שלו בניו-יורק, בו עבד בעיקר עם רקדנים מפורסמים (Graham, Balanshin), ספורטאים שהיו זקוקים לשיקום לאחר פציעות, ושחקנים שרצו לשפר את הופעתם.
החל משנת 1960 החלו להיפתח מכוני פילאטיס ברחבי ארה"ב. כאשר בשנת 1984, במרכז לרפואת ספורט בסן פרנסיסקו – Saint Francis Memorial Hospital החלו להשתמש בטכניקת הפילטיס לשיקום ולחיזוק של רקדנים וספורטאים. המטפלים בבי"ח יצרו שיטה חדשה, המשלבת את עקרונות הפילאטיס עם טכניקות טיפוליות ומחקרים עדכניים בתחום רפואת הספורט והמחול.
העבודה בשיטה החדשה זכתה להכרה בינלאומית בקרב קהילת המטפלים והקהילה העוסקת בבריאות וכושר. ובמקביל החלו להיפתח תוכניות דומות בבתי חולים, מרכזים שיקומיים ואוניברסיטאות.
בפילאטיס ישנם למעלה מ- 500 תרגילים ברמות קושי שונות, המבוצעים על גבי מזרן או בעזרת מכשירים במנחים שונים: שכיבה על הגב, שכיבה על הבטן, שכיבה על הצד, עמידת ארבע, עמידת שש ובעמידה.
בתרגילי המזרן – הגפיים והגו מספקים את ההתנגדות. בעבודה עם המכשירים ישנה מערכת של כבלים וקפיצים שמספקת את ההתנגדות ומכתיבה את טווחי התנועה בהם עובדים.
בשנים האחרונות משלבים עבודה עם אביזרים נוספים: גומיות, גלילים, כדורים גדולים וקטנים- מגדילים את האתגר ואת העבודה המודעת בתרגול.
יתרונות שיטת הפילאטיס
במה נבדלת השיטה משיטות תרגול/אימון אחרות?
- במרבית התרגילים יש שיתוף של כל הגוף – עובדים על מספר איזורים בגוף באותו זמן בעבודה משולבת של ייצוב ותנועה. בכל תרגיל יש התמקדות שרירית מסויימת – עבודה על תנועתיות / ייצוב / סיבולת / שיווי משקל כשזו נתמכת בפעילות של שאר השרירים. זאת בשונה משיטות אחרות בהן העבודה היא על שריר ספציפי.
- בתרגילי הפילאטיס שמים דגש על היציבה, או מנח הגוף בתרגילים, חיזוק השרירים בשילוב עם התארכותם תוך שימוש בטווח תנועה בטוח של מפרקים.
- כיוון שישנה הפעלה של כל הגוף בתרגול, לא ניתן להתקדם לתרגילים קשים יותר מבלי שאותם אזורים חלשים לא אומנו. שיטה בטוחה והדרגתית לתרגול כשבהתחלה הדגש הוא ייצוב וחיזוק של האזורים הבעייתיים ורק לאחר שהושגה יציבות מספקת התרגילים יכללו עבודה על תנועתיות, שיווי משקל, קאורדינציה וסיבולת שרירית.
- מספר החזרות בכל תרגיל הוא נמוך- עד 10 פעמים.שכן הדגש על האיכות יותר מהכמות. דיוק ושליטה תורמים לאיכות התנועה ובכך שנעשית תנועה מדויקת נדרשות פחות חזרות וזמן.
- המטרה היא להגיע לתפקוד יעיל בחיי היום יום ולכן התרגילים בשיטה מדמים פעולות פונקציונלית.
- מה שמאפיין את הפילאטיס ביותר ומבדיל אותה משיטות אחרות היא החשיבות הגדולה של המודעות לתנועה המבוצעת.
עקרונות שיטת הפילאטיס
ישנם שישה עקרונות מנחים בתרגול על-פי השיטה:
- ריכוז – ריכוז הוא המפתח לחיבור בין המחשבה לבין הפעלת הגוף. על פי פילאטיס, יש להתרכז בכל תנועה שאנו עושים ולהרגיש את העבודה של כל שריר ושריר בזמן התרגול.
- בשליטה – מטרת העל בשיטה היא להגיע לשליטה מלאה על הגוף. השליטה על כל תנועה ותנועה מושגת ע"י התרכזות מעמיקה בביצוע התנועה.
- מרכז גוף – מכונה "Power House" והיציבות והחוזק שלו מהווה את הבסיס לתנועה יעילה של הגפיים העליונות והתחתונות. התנועות כולן מתחילות ממרכז הגוף, שם נמצאת האנרגיה.
- תנועה זורמת – התנועות זורמות החוצה מתוך מרכז גוף חזק. התנועות אינן סטטיות או קופצניות, הן מבוצעות בשטף ובחן.
- דיוק – הדיוק בתנועה הכרחי ליצירת השליטה ולכן מושם עליו דגש רב. תנועות מדויקות ונשלטות יוצרות הרמוניה וחינניות בתנועותינו ומונעות בזבוז מיותר של אנרגיה.
- נשימה – נשימה נכונה מהווה את הבסיס להשגת תנועה איכותית ונשלטת. הנשימות מבוצעות בשילוב עם התנועות.